Έξι συμβουλές ασφαλείας

Η εμπειρία από το ίντερνετ πρέπει να είναι διασκεδαστική και πάνω απ’ όλα ασφαλής. Τα παιχνίδια είναι διασκέδαση, αλλά πάει περίπατο όταν σε χακάρουν.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες συμμετείχαν από 6 έως 12 Φεβρουαρίου σε αυτό που ονόμασαν Gamer Safety Week (Εβδομάδα Ασφαλείας του Παίκτη), και συνεργάστηκαν να σε βοηθήσουν να προστατευτείς από απάτες και απρεπή συμπεριφορά στα διαδικτυακά παιχνίδια. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Έξι top συμβουλές ασφαλείας

1. Τα στοιχεία του λογαριασμού σου είναι μόνο για σένα. Μην τα λες σε κανένα. Ούτε σε φίλους, ούτε στην οικογένειά σου. Οι εταιρείες των παιχνιδιών δεν πρόκειται ποτέ να σου ζητήσουν τον κωδικό πρόσβασης (password). Αν σου το ζητήσει κάποιος άλλος παίκτης στο παιχνίδι παριστάνοντας τον GM (Game Master), πρόκειται για απάτη.

2. Φρόντιζε να αλλάζεις το κωδικό πρόσβασης αρκετά συχνά. Κάθε τρεις με έξη μήνες είναι καλά. Αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστους υπολογιστές (π.χ. παίζεις σε Internet Cafe), άλλαζέ τον πιο συχνά.

3. Δημιούργησε ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ένας τέτοιος κωδικός αποτελείται από έξη έως οκτώ πεζούς και κεφαλαίους χαρακτήρες σε συνδυασμό με τουλάχιστον έναν ψηφίο (αριθμό).

4. Έχε τον νου σου με κοινόχρηστους ή ξένους υπολογιστές. Στα ίντερνετ καφέ δεν συναντάμε ύπουλο λογισμικό για υποκλοπή πληροφοριών (αντιεπαγγελματικό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις). Το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να ξεχάσεις να βγεις από το παιχνίδι, (logout), με ότι αυτό συνεπάγεται.

5. Έχε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ονλάιν λογαριασμό που διαθέτεις. Αν το κάνεις αυτό, (εννοείται πως δεν θα τους ξεχάσεις), μειώνεις στο ελάχιστο την πιθανότητα να σε χακάρουν.

6. Μην αγοράζεις έναντι αμοιβής εικονικά χρήματα ή αντικείμενα του παιχνιδιού (in game currency or items) ή υπηρεσίες που "ανεβάζουν" ή αλλιώς λεβελάρουν (power leveling) τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Ανάλογες ενέργειες μόνο καλό δεν κάνουν στα παιχνίδια που παίζεις αλλά ούτε και στην τσέπη σου. Αυτά που αγοράζεις κατά κύριο λόγο είναι κλεμμένα από άλλους παίκτες σαν και σένα και στο τέλος υπάρχει και η πιθανότητα να βάλεις σε κίνδυνο και τον δικό σου λογαριασμό.

Αυτά λίγο-πολύ ισχύουν και για facebook, hotmail, gmail, και όλες τις υπηρεσίες που απαιτούν σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.