Ημέρα Κρίσης για πολλούς υπολογιστές η 9η Ιουλίου 2012



Κυκλοφορεί ένας δούρειος ίππος (trojan) – επικίνδυνος για pc και mac – ο οποίος κατευθύνει όλη την διαδυκτιακή κίνηση των υπολογιστών σε κακόβουλους servers (διακομιστές). Αν και οι δημιουργοί του ιού έχουν συλληφθεί, δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια μολυσμένοι υπολογιστές παγκοσμίως. Για αυτούς το ίντερνετ θα πάψει να υπάρχει στις 9 Ιουλίου.


Η αιτία είναι τεχνικής φύσεως, και όλα ξεκίνησαν το 2007. Ήταν η χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός σύμφωνα με το PC World. Το κακόβουλο λογισμικό, που μολύνει pc αλλά και mac, ουσιαστικά δημιουργεί ένα υπο-δίκτυο αλλάζοντας τον τρόπο πρόσβασης του DNS.

Το DNS (Domain Name Service) είναι ο μηχανισμός και ο τρόπος που το ίντερνετ οργανώνει τις διευθύνσεις του. Είναι το σύστημα που μας επιτρέπει να πληκτρολογούμε μια διεύθυνση όπως το www.pnc.gr αντί για μία ακαταλαβίστικη και μακριά διεύθυνση με γράμματα, υποδιαστολές και αριθμούς. Ο υπολογιστής “μιλάει” σε έναν DNS σέρβερ που διαχειρίζεται ο ISP (η εταιρία πάροχος της σύνδεσης) για να βρίσκει τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε καθημερινά.

Ο Trojan που ονομάζεται “DNS Changer”, ανακατευθύνει τα DNS αιτήματα του υπολογιστή σας από τον server του παρόχου σας σε έναν άλλο server που ανήκει στους δημιουργούς του ιού. Επί λέξι κλέβει όλη την κίνηση του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο οι χάκερς σας στέλνουν όποτε θέλουν, σε δικές τους σελίδες γεμάτες διαφημίσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Τα καλά νέα είναι ότι το FBI είχε σταματήσει την επονομαζόμενη επιχείρηση Rove Digital, τον περασμένο Νοέμβρη όταν συνέλαβε έξι Εσθονούς που δημιούργησαν το υπο-δίκτυο και έκλεισε τους κακόβουλους servers τους (διακομιστές). Για να βεβαιώσει πως οι μολυσμένοι υπολογιστές δεν θα αποκοπούν από το διαδίκτυο, το FBI έστησε δικούς του καθαρούς DNS διακομιστές προς αντικατάσταση των κακόβουλων.

Τα άσχημα νέα είναι πως οι φιλικοί αυτοί DNS διακομιστές, θα κλείσουν. Αρχικά ήταν να λειτουργήσουν μόνο για τέσσερις μήνες αλλά ένας αμερικάνος δικαστής επέκτεινε την λειτουργία τους μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012, αφού εκτιμάται πως εκατοντάδες χιλιάδες μηχανήματα παραμένουν μολυσμένα.

Αν λοιπόν ο υπολογιστής σας έχει ακόμα τον ιό και επιχειρήσετε να μπείτε στο διαδίκτυο στις 9 Ιουλίου, δυστυχώς δεν θα πάτε πουθενά. Χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, δεν είναι δυνατή και η λήψη λογισμικού προστασίας από ιούς (anti-virus).

Υποψιάζεστε πως ο υπολογιστής σας έχει κολλήσει τον ιό; Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα DNS Changer Check-Up όπου θα δείτε αν το DNS του σας λειτουργεί σωστά. Αν το τεστ αποδειχθεί θετικό (κοκκινο, το πράσινο είναι καλό σημάδι), το DNS Changer Working Group έχει αναρτήσει μία λίστα με προγράμματα για ιούςώστε να τον καθαρίσετε. Επίσης υπάρχει μία ακόμα σελίδα του FBI με οδηγίες.

Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλετε, είναι πιθανό κάποιοι υπολογιστές να παραμείνουν μολυσμένοι και να μην αναβαθμιστούν έως την 9η Ιουλίου. Αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Πηγή: mashable.com
Μετάφραση: powernetclub.blogspot.com


Αν θέλετε αφήστε στα σχόλια το αποτέλεσμα του check-up. Πράσινο ή κόκκινο. :)