Θρησκεία το Copy/Paste στην Σουηδία!!!


Με την έλευση του internet στη ζωή μας, μάθαμε πολλές καινούργιες λέξεις. Άλλη μία και τα παράγωγά της έρχονται να προστεθούν στο λεξιλόγιό μας, όπως Κοπιμισμός, κοπιμιστές και Εκκλησία του Κοπιμισμού.

Η Εκκλησία του Κοπιμισμού (Church of Kopimism), μια θρησκεία της οποίας κεντρικό δόγμα είναι η ελεύθερη διακίνηση και ανταλλαγή πληροφοριών, έχει πλέον αναγνωριστεί επίσημα από τη Σουηδική κυβέρνηση.

Οι Κοπιμιστές, (Kopimists) πιστεύουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι "ιερή" και ότι η αξία των πληροφοριών πολλαπλασιάζεται όταν αυτές είναι προσβάσιμες απ’ όλους. Κρατούν το CTRL + C και το CTRL + V, τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου για την αντιγραφή και επικόλληση, ως λάβαρα και ιερά σύμβολα της θρησκείας τους. (Όχι δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας και δεν κάνουμε πλάκα.)

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας του Κοπιμισμού, χρειάστηκε προσπάθεια πέραν του ενός έτους για να επιτευχθεί νομική αναγνώριση στη Σουηδία. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησίας, Gustav Nipe, λέει ότι ο Κοπιμισμός προσπάθησε τρεις φορές να εγγραφεί στον Kammarkollegiet, τον Σουηδικό Οργανισμό Διοίκησης και Υπηρεσιών. Οι προσπάθειες τελικά ήταν επιτυχείς και αναγνωρίστηκε ως θρησκεία λίγο πριν τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους.

Η επίσημη αναγνώριση παρέχει στην Εκκλησία του Κοπιμισμού, που ονομάστηκε έτσι από  σουηδική λέξη για το «αντίγραφο», την νομική προστασία σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας και την δυνατότητα πρόσβασης σε κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις.

Η αναγνώριση της Εκκλησίας του Κοπιμισμού είναι η πιο πρόσφατη επιτυχία των Ευρωπαίων πολιτών που αγωνίζονται για ένα ελεύθερο και ανοιχτό Internet. Το Κόμμα των Πειρατών, που ιδρύθηκε στη Σουηδία το 2006, έχει ως στόχο τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και των νόμων περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά και να προστατεύσει την ηλεκτρονική πρόσβαση στην πληροφορία. Το Κόμμα των Πειρατών κέρδισε πάνω από 7% των ψήφων των Σουηδών στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές του 2009, και έχει γεννήσει ένα διεθνές κίνημα με το σύνθημα "Διεθνές Πειρατικό Κίνημα".

Δεν πήγαν όμως όλα καλά για την Εκκλησία του Κοπιμισμού. Η επίσημη ιστοσελίδα λύγισε κάτω από την πίεση και το ξαφνικό διεθνές ενδιαφέρον. Μια προσωρινή σελίδα προτρέπει όσους ενδιαφέρονται να γίνουν Κοπιμιστές να επιστρέψουν, «όταν κοπάσει η καταιγίδα».

Φωτό: http://gizmodo.com