WordPress για αρχάριους



Το άρθρο περιέχει affiliate links (σύνδεσμους συνεργασίας).

    Μήπως νοιώθεις ξαφνικά την ανάγκη να ασχοληθείς με το web design και να φτιάξεις την δική σου ιστοσελίδα;

    Δέχεσαι καταιγισμό διαφημίσεων για το πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις την δική σου ιστοσελίδα; Μεγάλο ψέμα και μην μασάς. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι εύκολο.


Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι λίγο πιο εύκολο, αλλά κοστίζει. Αυτές οι εύκολες λύσεις μπορεί να επιβαρύνουν την τσέπη σου μέχρι και 30 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον.

    Βασικά αν σου έχει μπει η ιδέα να το κάνεις, υπάρχουν αναίμακτες οικονομικά λύσεις, τουλάχιστον για να κάνεις μία αρχή. Μέχρι να μπεις στο πνεύμα ώστε να καταλάβεις πως λειτουργεί η κάθε πλατφόρμα. Και υπάρχουν πολλές. Πάρα πολλές. Σε δελεάζουν με διαφημίσεις, τσιμπάς, πληρώνεις και ξαφνικά διαπιστώνεις πως δεν έχεις αντικείμενο. 

    Θες λοιπόν να φτιάξεις μία ιστοσελίδα, αλλά με τι θέμα; Πρέπει να βρεις κάτι στο οποίο έχεις γνώσεις που θες να μοιραστείς με τον κόσμο. Ότι και αν είναι αυτό.

    Δεν θα μπω στην διαδικασία των παραδειγμάτων. Αυτό θα το βρεις εσύ.

    Και αφού βρήκες σε τι έχεις εξαιρετικές ικανότητες και γνώσεις, πρέπει να βρείς ένα τρόπο να το πεις στον κόσμο.

    Ο πιο κλασσικός τρόπος είναι να φτιάξεις μία ιστοσελίδα. Δε σημαίνει όμως πως θα πετύχεις, οπότε πρέπει να κάνεις οικονομικό ξεκίνημα και να μην χαλάσεις φράγκο. Φυσικά για να προσλάβεις κάποιον τρίτο απαιτεί χρήμα που δεν έχεις ή δεν θές να χαλάσεις.

    Αυτό που έχεις όμως είναι ένας υπολογιστής και μία σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτά είναι τα δύο από τα τέσσερα αρχικά συστατικά, γιατί κάποια στιγμή θα βάλεις το χέρι στην τσέπη, και θα γίνουν πέντε ώστε να ξεκινήσεις δυνατά και με σιγουριά.

    Τα άλλα δύο είναι χρόνος και θέληση για μάθηση.

    Στο παράδειγμα που θα ακολουθήσει (βίντεο) θα αναφερθούμε εκτενέστερα και κάποιες στιγμές ειδικότερα στην δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων WordPress. Ριξε μία ματιά για να αρχίζεις να μπαίνεις στο πνεύμα.

    Σήμερα για να ξεκινήσεις τα πράγματα είναι πολύ πιο ευκολα απ' ότι ήταν πριν από 2-3 χρόνια. Αν δώσεις την απαιτούμενη προσοχή και δεν χαζεύεις ανά πέντε λεπτά στο Facebook θα έχεις κάνει την πρώτη εγκατάσταση στον υπολογιστή σου πολύ πιο γρήγορα απ' ότι νομίζεις.

    Όπως όλες οι ιστοσελίδες, έτσι και η δική σου θα πρέπει να εγκατασταθεί κάπου και πιο συγκεκριμένα σε ένα υπολογιστή γνωστός ως server.

    Αλλα είπαμε πως δεν έχεις την διάθεση να χαλάσεις χρήματα για να αγοράσεις φιλοξενία σε κάποια από τις πολλές εταιρίες που υπάρχουν, όπως η TopHost που είναι μία από τις κορυφαίες και την συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά όταν χρειάζεσαι χρόνο εξάσκησης και εκμάθησης. Στην προκειμένη περίπτωση η μοναδική λύση είναι να κάνεις server τον δικό σου υπολογιστή. Για αυτή τη δουλεια υπάρχει δωρεάν λογισμικό που λέγεται local και μπορείς να κατεβάσεις από εδώ. Θα σου λύσει τα χέρια.

    Στο παρακάτω βίντεο υπάρχουν πλήρεις οδηγίες εγκατάστασης του προγράμματος αλλά και εγκατάσταση του WordPress. Αν ακολουθήσεις τα βήματα ευλαβικά, σε ένα δίωρο θα έχεις ήδη στήσει την ιστοσελίδα σου. Στο πρώιμο στάδιό της τουλάχιστον.


    Εννοείται πως η εγκατάσταση αυτή δεν είναι life, διαθέσιμη δηλαδή προς επίσκεψη από τους χρήστες του ίντερνετ. Είναι μόνο για εσένα. Είναι η εγκατάσταση που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Είναι η παιδική σου χαρά. Πειραματίσου. Και να το καταστρέψεις, δεν τρέχει τιποτα. Μπορείς να το φτάξεις ξανά από την αρχή. Και αυτό λέγεται επανάληψη.

    Εφόσον η εγκατάσταση έχει πετύχει θα είναι πολύ "βασική" όσο αφορά τουλάχιστον την εμφάνιση του "front end". Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στο κομμάτι που βλέπει και διαδρά ο επισκέπτης της ιστοσελίδας. Το άλλο κομμάτι είναι το "back end". Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στο παρασκήνιο της ιστοσελίδας. Το κομμάτι που πρόσβαση έχει μόνο ο administrator, (διαχειρηστής), εσύ δηλαδή. Είναι το μέρος στο οποίο γίνονται όλες οι διαφοροποιήσεις και ρυθμίσεις της ιστοσελίδας ώστε αυτή να λειτουργεί όπως πρέπει όταν δέχεται επισκέψεις.

    Από το "back end" εσύ ο διαχειριστής μπορείς να:

1. Δημιουργείς τις σελίδες,
2. Ανεβάζες δημοσιεύσεις (posts),
3. Καταχωρείς προϊόντα αν είναι e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα).
4. Εγκαθιστάς και διαμορφώνεις οπτικά την εμφάνιση της ιστοσελίδας και όχι μόνο.
5. Εγκαθιστάς plugins (πρόσθετα) τα οποία αυξάνουν τις επιπλέον λειτουργίες στην ιστοσελίδα. Ένα από τα βασικότερα πρόσθετα για ηλεκτρονικό κατάστημα είναι το WooCommerce. Δεν εννοειται e-shop χωρίς αυτό.

    Στην συνέχεια θα χρειαστεί να εγκατασταθούν και άλλα πρόσθετα (plugins) τα οποία με την σειρά τους προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες στην ιστοσελίδα και αφορούν την παραγωγικότητα, την ασφάλεια, τα στατιστικά επισκεψιμότητας, κλπ.

    Αυτά για την ώρα.

    Στην συνέχεια του άρθρου (και όταν κριθεί απαραίτητο να ενημερωθεί) θα δούμε:

1. Εγκατάσταση θέματος (theme) και διαμόρφωση global settings. Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τα χρώματα και τις γραμματοσειρές που θα χρησιμοποιούνται στην ιστοσελίδα μας.
2. Εγκατάσταση προσθέτων ασφαλείας.
3. Εγκατάσταση προσθέτων αύξησης παραγωγικότητας.
4. Εγκατάσταση builder και στην περίπτωσή μας του Elementor. Είναι το εργαλείο με το οποίο χτίζουμε και  διαμορφώνουμε το layout (εμφάνιση) των σελίδων του ιστότοπού μας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του.

    Με την χρήση ενός τέτοιου εργαλείου συνήθως και ανάλογα με τις ανάγκες μας δεν απαιτείται η αγορά κάποιου theme, εκτός και αν η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε, το απαιτεί. Τα περισσότερα θέματα πάντως διατείθενται σε δύο εκδόσεις. Δωρεάν και premium. Η δεύτερη έχει επιπλέον λειτουργίες που στην δωρεάν έκδοση είναι απενεργοποιημένες.

    Με τη χρήση του Elementor, ο οποίος επίσης έχει free και premium εκδόσεις η αγορά κάποιου θέματος δεν είναι απαραίτητη τις περισσότερες φορές. Υπάρχει το Hello Theme by Elementor που είναι κατασκευασμένο από τους δημιουργούς του builder και είναι απόλυτα συμβατό με αυτόν.


Σχόλια